Mijn eeuwige twijfel

Ik weet niet of jij dit ook hebt, maar ik twijfel dagelijks over van alles. Over mezelf, of ik wel of niet zal gaan schaatsen, of ik van energieleverancier moet veranderen, wat ik aan moet trekken (en wat anderen daarvan zullen vinden), of ik op de fiets of met mijn bus moet gaan, wel of geen regenbroek, wat we gaan eten, wel of niet dit lekkere chocolaatje opeten en sinds een jaar of ik wel of geen Corona heb.

Heb je de laatste reclame daarover al gehoord? “Als je twijfelt of je je zal laten testen, dan moet je je laten testen.” Goed, in dat geval kan ik maar beter naast de teststraat gaan wonen. Kan ik iedere ochtend bij het opstaan even een test laten doen.

Gekkenwerk natuurlijk. Ik word dan ook wel eens gek van mezelf. ‘Het is zo moeilijk om Marieke te zijn’ zeg ik dan met een diepe zucht. Want ik wil het vooral goed doen en ben op zijn tijd flink onzeker.

Ik denk dat dit altijd zal blijven, maar ik heb hier manieren voor gevonden die voor mij werken:

Bij regen of dreiging daarvan trek ik sinds kort altijd een regenbroek aan. Onderweg aantrekken is gewoon vervelend en tijdrovend.

Al heel lang heb ik met mijn vriendinnen de uitspraak bij het shoppen “bij twijfel niet kopen.”

Altijd wanneer ik iets spannend vind bereid ik het goed voor. Zorg ik dat ik stevig sta en goed ademhaal. Daardoor voel ik mij zekerder. Zo durfde ik toch de Kagerplassen op te gaan met mijn schaatsen toen er ijs lag.

Wat Corona betreft, ik ben een kleine hypochonder. Zodra ik iets van symptomen lees, heb ik die. Door dit te herkennen kan ik mezelf terugroepen om me niet om de haverklap te laten testen. Geen zorgen, ik laat me zeker wel testen bij klachten alleen niet bij de eerste de beste snottebel.

Ik beroep mij op mijn basisvertrouwen dat het me wel gaat lukken, ik kom er wel. Dat is niet vanzelf gekomen, dat is door de jaren heen gegroeid. Mede dankzij mijn ouders die altijd vertrouwen in mij hebben gehad.

En dit laatste is zo belangrijk.

Jij als ouder kan jouw kind zoveel zelfvertrouwen laten ontwikkelen. Geef je kind het vertrouwen dat het wel gaat lukken. Het lukt namelijk NOG niet. Geef de ruimte om te oefenen en ontdekken. Ga niet gelijk alles uit de weg ruimen wat misschien moeilijk zal zijn voor je kind. Nee, bedenk samen wat je kind kan doen om dat leermoment aan te gaan. Je zult je kind zien worstelen, gefrustreerd zien raken, boos of verdrietig zien worden om aan het eind te zien stralen en groeien! Dankzij jou als ouder!

Ik kan hier overigens ook een handje bij helpen: www.dekinder-coach.nl