Game(n) over?

“Mijn kind zit vaak te gamen, en ik maak me er een beetje zorgen over.”  Wat kan jij als kindercoach dan doen? Goede vraag.

Gamen is eigenlijk een topic waar ik niet zo veel over weet, maar wel wat van vind. Mijn gedachtes hierover zijn niet zo positief bemerk ik bij mezelf. Tijdsverspilling is het eerste wat in me op komt. Zelf vind ik puzzelen daarentegen leuk en vooral ontspannend en kan er uren mee bezig zijn. Is dat dan geen tijdsverspilling? Wat is het verschil?

Gedurende een dag krijgen kinderen een hele hoop prikkels te verwerken. Door het snelle internet en de games krijgen ze onvoldoende tijd om deze prikkels te verwerken en krijgen ze er alleen maar bij. Het hoofd gaat vol zitten met als gevolg dat een kind zich kan gaan afsluiten voor zijn omgeving. Het kind heeft namelijk genoeg aan zichzelf. Het is daarom ook zo belangrijk om een activiteit te gaan doen in real life. Door met je handen dingen vast te pakken, te sporten of bijvoorbeeld stoeien, kom je uit je hoofd en meer in je lichaam. Er komt meer ruimte om alle indrukken en prikkels te verwerken.

Hoe komt het toch dat er zo veel kinderen en jongeren zijn die gamen heel leuk vinden? Op https://www.gameninfo.nl/publiek/kind-gamen/als-je-kind-te-veel-gamet geven ze een paar voorbeelden:

 • De spanning die het oproept.
 • De uitdaging.
 • De ‘flow’.
 • De competitie.
 • De afleiding.
 • De fantasie.
 • De sociale component.
 • Je leert jezelf beter kennen.
 • Vermaak en ontspanning.
 • Het is leerzaam.
 • Je krijgt waardering.

Wat is acceptabel als game en speeltijd? Veel ouders worstelen met het gamegedrag van hun kind. Op onder andere bovenstaande link en deze https://www.mediaopvoeding.nl/ , kunt u een hoop informatie vinden en misschien wel de antwoorden op uw vragen over gamen en het gebruik van social media. Waarom dan nu nog verder lezen? Wel, uw kind vertoont bepaald gamegedrag, maar hoe zit het met uw gamegedrag of hoe gaat u om met het gebruik van uw mobiel/tablet/computer. Hoeveel tijd zit u daar achter? En met welke reden? Ik geef toe, ik speel ook wel eens een computerspelletje en zit op facebook en whats app. Dat doe ik voor mijn kindercoaching, mijn sociale contacten, maar toch ook uit verveling (de ‘verloren’ minuten voor ik iets ga doen.)

Ik wil u uitdagen om u bewust te worden van uw oordelen over gamen en social media. Deze oordelen/zorgen kleuren uw communicatie met uw kind. Die denkt dat u er niks van snapt (wat in mijn geval klopt) en gaat in de verdediging. Einde gesprek. Jammer want zo komt u niet verder.

Wat ik kan doen als kindercoach? Ik ga samen met uw kind op onderzoek uit wat nou de redenen zijn om te gamen. Mijn vraagstelling zal open, eerlijk en nieuwsgierig zijn. Ik zal me neutraal opstellen. Vandaaruit bedenken we hoe we hier verandering in kunnen brengen. Het hangt af van de redenen waarom uw kind gamet. Dit gebeurt allemaal tijdens een activiteit/spelen.

Over gamen bent u nu niet veel wijzer geworden. Lees hierover op bovenstaande links want het is wel belangrijk om er wat van af te weten. Hopelijk bent u wel bewuster geworden van uw gedachtes over gamen en kunt u deze loslaten wanneer u in gesprek gaat met uw kind. Ga dat zeker doen want door belangstellend er naar te vragen en luisteren is uw kind gelijk ook bezig met het verwerken van de game, weet u beter waar uw kind mee bezig is en kunnen jullie samen wel afspraken maken.

Succes!