Wat doet een kindercoach?

“Kan jij mij even in 3 woorden zeggen wat je dan doet als kindercoach?” vroeg Bart, die helpt met m’n website, vanmorgen aan mij.

Dat kon ik niet!

Maar het is wél de eerste vraag die gesteld wordt zodra ik vertel dat ik een kindercoach ben. Een legitieme vraag waar ik nog geen beknopt antwoord op had. Als ik het vraag aan andere kindercoaches, hoor ik: “Het kind in zijn kracht zetten.” Ben jij ook al afgehaakt?

Wanneer je googelt op deze vraag, komt dit antwoord naar voren: “Een kindercoach verleent op een laagdrempelige manier hulp voor kinderen en hun ouders en/of verzorgers met een hulpvraag.” Je weet nu nog steeds niet wat een kindercoach doet.

Er zijn websites waar op een duidelijke manier uitleg wordt gegeven over kindercoaching. Kijk maar eens op: https://www.magievankindercoaching.nl/blog/kindercoaching-een-metafoor Hier wordt aan de hand van een metafoor uitgelegd wat een kindercoach doet en wat het verschil is tussen een kindercoach en therapeut. Op deze website wordt het uitgelegd middels een animatiefilmpje: https://www.kindercoachingfriesland.nl/2015/06/wat-is-kindercoaching/

Wat versta ík onder kindercoaching? Wat wil ik er mee bereiken? Simpel, ik wil de tijd nemen om naar het verhaal van uw kind te luisteren door aandacht te geven. Daar schiet het er thuis soms bij in. Uw kind loopt ergens tegen aan, vindt iets moeilijk, wil iets nieuws leren maar weet niet hoe die daarmee kan beginnen en kan moeilijk verwoorden wat er nu is. Of u merkt dat uw kind niet lekker in zijn of haar vel zit, sneller boos of verdrietig wordt, zich verstopt achter de computer, niet meer met plezier naar school of club gaat. U wilt wel uw kind begeleiden hierin, maar u heeft alles al geprobeerd en weet niet hoe nu verder. Dit zijn momenten om eens te denken aan kindercoaching.

De kinderen coach ik in een prachtige stoere oude bus. Ik houd er van om flexibel te zijn en met deze bus kan ik naar u toe en is er altijd een plek om rustig te zitten. Graag geef ik een kind die extra aandacht zodat die met meer lef op weg gaat.

Kortgezegd: wat doet een kindercoach in 3 woorden? “Extra aandacht geven ( aan uw kind )”