Sociale ongemakkelijkheid.

 

Als kind (en nog steeds wel), had ik een hekel aan vragen van ooms en tantes. ‘Hoe gaat het?’ is er zo één. Ik wist niet wat ik daarmee aan moest. Tot mijn vader tegen mij zei: zeg maar gewoon ‘goed’. En dat ben ik gaan doen. Naar familiegelegenheden gaan vond ik zo minder vervelend. Ik wist immers wat ik kon antwoorden. Mijn ‘goed’ was ook zo duidelijk dat er niet doorgevraagd werd.

Er zijn nog meer manieren om zo’n feest prettiger te laten verlopen. Want ik kan me soms zo verloren voelen in een grote menigte met mensen die elkaar allemaal kennen en ik hen minder. Wat moet ik zeggen? Waarover? Wat kan ik vragen? Hoe heet iedereen ookalweer? (Ik denk dat ik niet de enige ben die vlak voor een familiefeestje even met het eigen gezin doorneemt hoe iedereen heet. ?)

Een paar jaar geleden heb ik hier echter iets op gevonden. Ik ga helpen koffie inschenken, rond met de borrelhapjes, glazen opruimen enzovoort. Zo heb ik iets te doen, maak ik makkelijk contact door iets aan te bieden, spreek ik iedereen vluchtig en kan ik weglopen wanneer ik het niet leuk vind. Voor mij werkt dit goed.

Dit kan ook voor kinderen goed werken. Die voelen zich soms helemaal verdwijnen tussen al die grote mensen en op neefjes en nichtjes afstappen die ze niet vaak zien, kunnen ze moeilijk vinden. Geef ze een taak, laat ze helpen, en ze voelen zich beter. Veel kinderen delen graag een schaal met hapjes rond. Dat voelt zoveel beter dan met je handen in je zakken ergens bij te moeten gaan staan. Je kan ook met elkaar iets afspreken zoals welke kleur ogen heeft iedereen? Dat maakt het contact maken wat speelser. Neem iets mee van thuis wat je kind kan doen, kleurpotloden om te kleuren of een springtouw waardoor je een reden hebt om iemand aan te spreken.

Het is ook belangrijk om te weten hoe je kan staan. Sta je een beetje ineengedoken, dan voel je je klein, maar ga je stevig staan, dan voel je je sterker. Je weet jezelf een houding te geven ook al ben je onzeker.

Stevig staan doe je zo:

  • Zet je voeten stevig op de grond op heupbreedte.
  • Houd je knieën los, overstrek ze dus niet.
  • Haal adem via je buik. Rust in je buik zorgt voor rust in je hoofd.
  • Schouders los en concentreer je.

Dit leer ik kinderen bij mijn Rots en Water trainingen.

Hier is een link naar een filmpje waarin ik uitleg hoe je stevig kunt staan. Ga maar eens lekker oefenen thuis. Dit kan jouw kind wellicht helpen om zich sterker te voelen.

https://youtu.be/4afOW0y61B0

Ik hoop dat ik snel weer kan beginnen met mijn Rots en Watertrainingen. Kijk op mijn website als je hier meer over wilt weten. https://www.dekinder-coach.nl/rots-en-water-training/

Groetjes Marieke