Hoe een goed compliment kan inspireren.

 

‘Door gewoon Marieke te zijn, leren mensen van je en zet je een andere beweging in.’

Dit is toch wel het mooiste compliment dat ik heb gehad in mijn functioneringsverslag in de kinderopvang. Het schijnt dat ik mijn collega’s inspireer in de manier waarop ik met kinderen communiceer. Wauw! Deze raakt mij nog steeds!

Ik weet heel goed in mijn werk wat ik doe, hoe ik reageer en waarom. Bewust bekwaam is hiervoor de professionele term. Alleen dat ik daarbij anderen inspireer, daar was ik mij niet bewust van.

Het zaadje in mijn hoofd was geplant. Al enige tijd voel ik mij in kindercoachland één van de zovelen. Dat komt met name door de vele social media posts van collega coaches. Ik voelde mij wegzakken in deze brij van posts die in mijn ogen ook allemaal beter en professioneler waren dan die van mij. Het posten ging me tegenstaan en ben daar zelfs even mee gestopt. Steeds meer bedacht ik me dat ik het anders wilde aanpakken, een manier die bij mij past, maar hoe dan?

Intussen een aantal complimenten verder, een vriendin van me die als wandelcoach mooie nieuwsbrieven schrijft en een boek over marketing werd ik geïnspireerd om inspiratieposts te gaan schrijven.
Gewoon een mail met daarin wat mij bezighoudt, mijn onzekerheden en manieren hoe ik de dingen aanga bij mezelf en in het werken met kinderen. Daarbij hier en daar een kleine tip hoe jij met jouw kind kan communiceren of wat je kan doen om zijn/haar zelfvertrouwen te vergroten.

Een goed compliment is dus super waardevol en stimuleert de groei-mindset.

Je herkent vast ook wel de situatie dat je een nieuwe jas aanhebt en iemand zegt ‘bijzonder’ of ‘apart’. Nou, ik trek die jas dan al niet meer aan. Niet bepaald inspirerend.

Weet jij nog welk compliment jou positief heeft geraakt? Waarschijnlijk vanwege een of meerdere onderstaande punten:

  • Hij kwam vanuit het hart.
  • Hij was positief geformuleerd.
  • Het ging over iets wat gewaardeerd of bewonderd werd aan jou.
  • Hij was specifiek en concreet.
  • Hij was speciaal aan jou gericht, individueel en persoonlijk.

Wat zeg jij tegen jouw kind wanneer die weer eens met de zoveelste tekening komt aanzetten? Probeer eens een compliment te formuleren met één van deze punten. En vraag eens naar wat er getekend is. Vaak zit er een heel verhaal achter en dat is zo leuk. Tenminste, ik vind dat erg leuk en soms ontroerend.

Goed, ik zeg ook nog vaak zat ‘mooi’, maar wanneer ik er tijd voor heb (of maak) geef ik met aandacht een compliment waardoor ik de ogen van dat kind zie schitteren en het zelfvertrouwen zie groeien.

Als kadootje hier nog een paar complimenten van het ‘Complimentenspel’. Op www.complimentenspel.nl vind je veel inspiratie voor complimenten die jouw kind helpen groeien. Ook voor kinderen met autisme en adhd.

Vergeet niet jezelf er ook één te geven.

Dat je deze mail helemaal tot het eind hebt betekent voor mij dat je geïnspireerd wilt worden en begaan bent met het welzijn van jouw kind. Dat waardeer ik enorm!

Heb je vragen? Je kan bij me terecht: www.dekinder-coach.nl